Iedereen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken, een verhuizing. Soms is het noodgedwongen en soms wil je groter of kleiner gaan wonen. Zelf ben ik al zes keer in mijn leven verhuist, maar sommigen kunnen hun hele leven op één en dezelfde plek wonen. Over het algemeen verhuizen jongeren ongeveer tussen hun 20ste en 25ste levensjaar, wanneer ze het ouderlijk huis verlaten. Dit is het moment dat jongeren daadwerkelijk zelfstandig gaan worden en een eigen appartement uit moeten zoeken. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een appartement, welke ik hier met jullie zal gaan delen.

Koop of huur?

Wanneer je ervoor kiest op jezelf te gaan wonen kun je allereerst kiezen uit een huis of een appartement. Over het algemeen worden huizen te koop aangeboden en appartementen te huur. Niet iedereen kan elk huis of appartement verkrijgen. Indien je een huis of appartement wil kopen, zal je een bepaald eigen vermogen en inkomensgarantie aan moeten kunnen tonen. Je zal immers een hypotheek af moeten sluiten om de woning binnen een aantal jaar af te kunnen kopen. Indien je een appartement wil huren zal je ook aan bepaalde inkomenseisen moeten voldoen. Indien je minder dan 600 euro per maand kunt betalen voor het huren van een appartement, val je binnen de sociale huurwoningen. Voor deze huurwoningen geldt een lange wachtlijst waarvoor je tijdig ingeschreven moet staan. Boven de 600 euro gelden er andere inkomenseisen. Bij de meeste makelaars dien je een bruto inkomen te hebben dat 4 of 4,5 keer de huurprijs per maand is. Zo weet de verhuurder zeker dat je kunt voldoen aan de maandelijkse lasten. Als je samen met je geliefde een appartement gaat huren gelden hier weer andere inkomenseisen voor.

Ingericht of niet?

Het komt nogal eens voor dat een appartement gestoffeerd of zelfs gemeubileerd aangeboden wordt. Gestoffeerd houdt in dat er een vloer, van bijvoorbeeld laminaat, in ligt en dat de wanden niet kaal zijn. Als een appartement gemeubileerd wordt opgeleverd staan er reeds banken, stoelen een bed en overig meubilair in. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je dit meubilair wil houden, of toch kiest voor een eigen inrichting. Dit alles heeft te maken met je beschikbare budget.

Kortom, er komen een hoop zaken kijken bij de aanschaf van een koop- of huurwoning. Daarom is het verstandig om voor je eerste woning altijd advies in te winnen bij een professioneel makelaarsbureau. Zij zullen je op de hoogte stellen van alle belangrijke voorwaarden die verbonden zijn aan het kopen of huren van een woning.