Er zijn diverse manieren waarop je even tot rust kan komen. Regelmatig zijn deze activiteiten in de categorie van de “hobby’s” te zetten. Zelf ben ik gek op hout. Ik vind het materiaal zo bijzonder en uniek dat ik er een ontspannen gevoel van krijg. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar nieuwe manieren om hobby’s, ontspanning en wellness te combineren met mijn passie voor hout. Zo heb ik recentelijk de rustgevende kunst van woodcarving ontdekt. Toen ik mijn directe omgeving vertelde over mijn nieuwe passie, kwam ik tot de ontdekking dat niet iedereen bekend is met woodcarving. Daarom ga ik je vandaag alles vertellen over de rustgevende kunst van mijn nieuwste hobby.

Snijden in hout met een kettingzaag

Woodcarving is een hele bijzondere hobby. Het drijft je zowel mentaal als fysiek tot het uiterste. Je transformeert namelijk een ruw blok hout om tot een heus kunstwerkje. Natuurlijk moet je niet te groot beginnen. Dan word je al snel ontmoedigd. Niet iedereen is namelijk uit het juiste ‘hout’ gesneden om met een kettingzaag te snijden in een groot blok hout. Woodcarving klinkt erg eenvoudig. Een beetje zagen met een kettingzaag tot het een kunstwerkje is. Als kers op de taart maak je details met een beitel. Zo simpel is het, toch? Om woodcarving ook werkelijk goed uit te voeren moet je eigenlijk wel over de nodige vaardigheden beschikken. Daarnaast is het belangrijk dat het materiaal en de gereedschappen van bepaalde kwaliteit zijn. Je kunt namelijk niet elke kettingzaag nemen.

De kunst van het carven

Daar zit die artistieke kant van woodcarven: het visualiseren van een kunstwerk uit een blok en dit zelf realiseren. Woodcarving is dus in feite de hobby/bezigheid om houtsculpturen te creëren. Daarvoor moet je een aantal stappen doorlopen. Zo bedenk je van tevoren wat het ontwerp zal zijn. Vervolgens moet je het juiste hout selecteren. Niet elk type hout leent zich namelijk even goed voor het carven. Dit geldt ook voor het gereedschap. Het is wel zo verstandig om een goede kettingzaag te gebruiken. Dat heb ik zelf op de harde wijze geleerd. Ik zal niet in details treden, maar ik kan je echt aanraden om de nodige voorbereiding te doen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

De kunst van het carven is om het ontwerp vervolgens te visualiseren in diverse soorten lijnen. Wanneer je aan het sculpturen bent met wat voor materiaal dan ook, moet je denken in 2D en 3D lijnen. DIt is in het begin erg lastig. Je wil niet weten hoeveel mislukte creaties bij mij in de openhaard zijn beland. Daarnaast is het ook regelmatig voorgekomen dat ik met mijn onkunde mijn hele kunstwerk vernietigde. Eén verkeerde beweging met de kettingzaag en je sculptuur is alweer verdwenen. Toch maakt dat juist woodcarving weer zo interessant. Persoonlijk kom ik helemaal tot rust wanneer ik super gefocust aan het carven ben met mijn kettingzaag. Dat vind ik nou echt de rustgevende kunst van mijn nieuwe hobby.