We hebben het allemaal op de een of andere manier druk. En als je het niet druk hebt, dan voel je wel een bepaalde druk, ondanks dat er misschien niks aan de hand is. Herkenbaar? Dat is de moderne prestatiemaatschappij, waarvan je de druk voelt. Alles moet goed gaan, en alles moet nu. Daar moeten we vanaf. Ook jij als individu kunt je er beter niet zo door laten beïnvloeden. Maar hoe doe je dat?

Je werk hoeft niet je hele levensinvulling te zijn

We hanteren nu het idee dat je werk je passie moet zijn, en dat het ontzettend belangrijk is om je passie uit te kunnen voeren. Echter hoeft dat helemaal niet waar te zijn. Je werk is namelijk maar je werk. Je gaat er naartoe en je komt weer thuis met alsnog wat vrije tijd over. Het is handiger om juist een klein beetje afstand te nemen van je werk. Op deze manier creëer je voor jezelf veel rust. Je laat de vervelende klussen die je af toe moet doen niet te dichtbij komen, want het is maar werk om geld te verdienen. En als het wel leuk is, is dat hartstikke mooi meegenomen!

Zet die telefoon gewoon eens uit

We kijken elke dag meerdere keren op onze telefoon. Sommige mensen zelfs elke vijf minuten een keer. Wat als je nou je telefoon eens een keer uit zet, of je notificaties helemaal niet laat tonen? Dat brengt je veel rust, omdat je minder wordt onderbroken in wat je aan het doen bent. Als je veel op social media of andere vormen van internet zit kun je ook je eigen dataverbruik gaan beperken. Dit kun je doen door een goedkoop abonnement voor je telefoon te nemen, zodat je minder data hebt en dus minder kunt gebruiken.

Ga naar het bos

De bovenstaande suggesties zijn al vaker benoemd door anderen. Er is er echter eentje die steeds meer vergeten wordt, en dat is onze connectie met de natuur. Een boswandeling helpt om je hoofd leeg te maken. Bovendien vinden mensen het gewoon prettig om in de natuur te zijn. Je wordt er echt gelukkiger van. Ook met slecht weer is je in de natuur begeven beter voor je dan binnen zitten. Als je het lastig vindt om zo’n wandeling te beginnen, neem dan een hond. Die moet namelijk meerdere keren per dag naar buiten, dus jij ook.